Rasa Misiūnaitė: Dvejoti Yra Žmogiška (It’s Human to Doubt)

Remote Photography by Evelina Kvartunaite

Kaip pristatytumėte save? 

Esu žmogus, kuris mėgsta improvizuoti gyvenime. Mėgaujuosi įvairiomis veiklomis. Esu ir kompiuterių inžinierė ir jogos mokytoja. Dievinu keliones ir galimybę pažinti skirtingas kultūras. Daugiausia keliauju viena. Apkeliavau 51 šalis ( neįskaičiavus šalių, kur aplankiau tik trumpam ar tik vieną miestą). Gyvenau Vokietijoje, Danijoje, Kinijoje, Australijoje ir buvau du metus nomad. Kelionės mane įkvėpia. Visad turiu kokių įdėjų, ar tai būtų statyti verslus, ar važiuoti kur, ar kurti autentiškas patirtis žmonėms.

Kokia veikla užsiimate? Koks buvo jūsų karjeros kelias?

Aš dirbu vyriausiąja konsultante, biznio analitike ir projektų vadove biotechnologijų ir farmacijos sferoje. Skamba labai komplikuotai, bet realiai tai daug powerpoint, excel, susirinkimų, interesantų ir žmonių valdymo.Savo karjeros kelią prilyginčiau pasivaikščiojimui kalnuose. Jisai toks labai įvairus: didelis susidomėjimas ir entuziazmas pradžioje, noras greitai lėkti, ėjimas ir nuobodžiomis monotiniškomis atkarpomis, buvo ir lengvų pakilimų, ir pasiektų viršūnių, buvo ir nusileidimų, ir iššūkių, ir paslydimų, ir pasirinktų kelių, kurie nenuvedė, kur norėta, ir pasimetimo, ir daug kantraus darbo, buvo ir sėkmės. Mano išsilavinimas yra bakalauras elektronikos ir kompiuterių inžinerijos ir magistras biomedicinos inžinerijos iš Danijos Technikos Universiteto. Kai studijavau dirbau keliose kompanijose: Kinijoje su produktų dizainu, Danijoje su biomedicina, lazeriais jų testavimu. Paskui kai išsikrausčiau į Australiją pradėjau daugiau vystyti savo verslo sugebėjimus. Stačiau pora startuolių, tada dirbau vynuogyne su produkto vystymu, pardavimais ir rinkodara. Tiek sukauptų žinių per keletą metų, leido man dirbi pilnai remote ir keliauti. Pora metų kai buvau nomad, dirbau su pardavimais ir rinkodara. Tada atėjo covid prieš pat  man išsikraustant į Kanadą  ir nusėdau vienoj vietoj. Ir ta vieta buvo Kopenhaga. Danijos konsultacinė kompanija susirado mane ir pasiūlė darbą. Tai dabar vis dar dirbu čia ir konsultuoju didžiausias pasaulines farmacijos kompanijas ir inovatyvias biotech kompanijas. Per šituos tris metus, kur dirbu konsultante buvo labai įdomių projektų ir daug ilgų darbo valandų ir tikrai nuobodžių momentų, o dabar esu vyresnioji konsultantė, tai darbo pobūdis pasikeitė. Dabar daugiau vadovavimo ir strategijų kūrimo, žmonių vadovavimo, prisidedu prie naujų konsultantų karjeros ir asmeninio vystymosi.

Kas jums svarbu asmeniniame gyvenime bei kas liečia karjerą? Kokias vertybes išskirtumėte?

Man svarbu tiek karjeroje tiek asmeniniame gyvenime jausti kaitą, judėjimą augimą, kad ir tai būtų mažas judėjimas.Kaita ir augimas man asocijuojasi su gyvybe. Mano draugas visada sako, kad kol judi, tol gyveni (tiek fiziniame, tiek mentaliniame pasaulyje). Vienos iš svarbiausių vertybių man yra atvirumas: su savimi ir aplinkiniais, smalsumas ir nuoširdumas, ramybė, autentiškumas bei žaismingumas.  Žinoma, kas liečia karjerą mano pozicija, reikalauja būti taktiškai ir kartais net politiškai, nepaisant to, visada ateinu su atvira širdimi, noru suprasti skirtingą žmonių mąstymą ir jų patirtis. Aš visada tikiu gera žmogaus prigimtimi ir stengiuos viską daryti iš širdies. Noriu bendradarbiauti,ir fokusuotis į bendro sprendimo radimą, kur visi jaučiamės laimėtojai. 

Kokie keliai jus atvedė Daniją? Kur gyvenote prieš tai?

Atrodo mano visi gyvenimo keliai veda į Daniją. Nors Daniją palikau kelis kartus, vistiek grįždavau. Pirmą kartą atvykau 2012 metais. Aš esu meilės emigrantė. Mano tuometinis partneris norėjo kraustytis į Daniją ir aš nusprendžiau kraustytis kartu. Atvykus pradėjau studijuoti. Buvo sudėtinga pasirinkti studijas, nes tik kelios studijų kryptys buvo dėstomos anglų kalba. Lietuvoje prieš tai studijavau biofiziką,tačiau biofizika buvo tik danų kalba, taip pasirinkau elektronikos ir kompiuterio inžinierijos studijas. Nors ir buvo labai sunku pradžioje, dabar džiaugiuos, kad tai studijavau.Tada 2014 išvykau į Kiniją kur mokiausi ir paskui dirbau inžiniere vienoje Kinijos gamykloje. Jie gamino automobiliu dalis ir aš dirbau dizaino departamente. Tai yra viena keisčiausių patirčių mano gyvenime. Tada galvojau keltis gyventi į kokią kitą šalį, bet gavau vietą studijuoti biomedicinos inžineriją tam pačiam DTU universitete Danijoje, tai nusprendžiau grįžti į Kopenhagą 2015 metais. Po to išvykau į Australiją vienam semestrui, tačiau pasilikau ten du metus. Tada sekė mano keli nomad kelionių metai. Ir kai Covid prasidėjo 202 metais, tada mane susirado danijos kompanija ir persikrausčiau į Kopenhagą, kur jau gyvenu beveik tris metus.

Kaip palygintumėte savo gyvenimo kokybę Lietuvoje su gyvenimu čia?

Priklauso iš kurios perspektyvos lyginti, man sunku palyginti. Lietuvoje gyvenau iki 2009 metų. Tuomet aš ėjau į mokyklą ir gyvenau su tėvais. Tai buvo vaiko ir paauglio gyvenimas tėvų salygomis. O užsienyje aš gyvenau jau viena, kaip suaugęs žmogus. Būtent užsienyje vysčiausi,brendau ir formavausi kaip asmenybė. Tai iš tikro sunku man palyginti, nes Lietuvoje gyvenau tik per covid pusę metų. Aš manau, kad gyvenimo kokybė Lietuvoje ir Danijoje yra panaši. Danijoje turime daugiau atostogų ir trumpesnes darbo dienas, tai yra daug laiko hobiui. Lietuvoje pigesnis pragyvenimas ir labai daug įdomių visuomeniškų iniciatyvų. Abiejose šalyse jaučiuosi užsienietė, nes Danijoje esu žmogus kilęs iš Lietuvos, o Lietuvoje esu žmogus, kuris gyveno didelę dalį gyvenimo svetur. Kaskart aplankius Lietuvą, matau kaip Lietuvos gyvenimo kokybė gerėja, atsiranda daugiau galimybių, tuo pačiu jaučiasi, kad ir skirtumas, tarp pasiturinčių ir nepriteklius patiriančių žmonių, didėja. Danija yra socialistinė šalis, visi gyvena labai panašiai.

Ko pasiilgstate būdama užsienyje?

Labiausiai pasiilgstu šeimos, artimųjų ir lietuvių kalbos. Pasiilgstu keturių metų laikų, sūrelių ir Lietuviškų tradicijų ir švenčių, kai visi kartu švenčiame tą pačią šventę.

Kaip pasikeitė požiūris į Lietuvą bei lietuvius, pradėjus gyventi užsienyje?

Apskritai mano požiūris tik gerėja apie Lietuvą bei lietuvius, tik nežinau ar tai dėl to, kad gyvenu užsienyje, ar dėl to, kad jau senstu ir labiau vertinu savo šaknis iš kur esu kilusi,- tikriausiai kombinacija.Skirtingose šalyse gyvent, pradėjau matyti skirtumus tarp Lietuvos kultūros ir lietuvių ir skirtingų užsienio kultūrų. Esu susidūriau ir su labai skirtingais požiūriais į lietuvius. Pavyzdžiui Danijoje dažnai lietuviai minimi kaip vagiantys arba kaip labai darbštūs, Australijoje kaip labai gabus,egzotiški žmonės. Kinijoje žmonės nelabai žinojo lietuvių, tačiau visi žinojo Sabonį ir krepšinį. Praleidus daugiau nei trylika metų užsienyje, pradėjau labiau vertinti mūsų unikalią ir seną kalbą, mūsų šimtametes tradicijas. Mano nuomone, lietuviai yra gabūs, protingi, darbštūs ir labai svetingi. Draugiški ir bendruomeniški. Aš didžiuojuosi būdama lietuve ir nors ir užtrunka išaiskinti, kas tai yra Lietuva, žmogučiui iš mažo kaimelio ramiojo vandenyno saloje, vistiek aš aiškinu ir rodau žemėlapyje.

Papasakokite daugiau apie savo asmeninę veiklą susijusią su kūryba?

Aš manau, kad gyvenimas pats savaime yra kūryba, kiekviena diena yra mūsų kūrinys. Aš esu jogos ir meditacijos mokytoja, tai kuriu savo meditacijas, jogos pozų derinius, workshopus ir retreatus. Mano darbas gana logiškas, tačiau ir jame yra kūrybos kai reikia sugalvoti sprendimus nestandartinem situacijom.

Kokios jūsų svajonės verčia jus judėti į priekį?

Aš turiu vieną svajonę/viziją ir daugiausia turiu tikslus. Užsibrėžiu tikslus ir siekiu jų. Kartais juos pasiekt užtrunka kelis metus, kartais kelius menesius. Aš tikiu, kad taip artėju prie savo svajonės. Pavyzdžiai mano pasiektų tikslų būtų: tapti jogos ir meditacijos mokytoja, įvaldyti vynų darymo meną, įvaldyti emocinės sveikatos meną, būti puikia biznio analitike ir vadove, susikurti profesija, kuri būtų nepririšta prie šalies ar vietos ir t.t. O mano svajonė paprasta: gyventi netoli jūros, gamtoje, kur galėčiau ryte nusiskinti šviežių vaisių. Būti apsupta mylimų žmonių ir gamtos. Labai noriu turėti įvairiapusišką savaitę. Esu žmogus, kurį domina daug veiklų. Būtų nuostabu galėti dirbti pora dienų biznio analitike, kitas pora dienų padėti statyti startuolius, tada turėti dieną jogos, meditacijos, emocinės sveikatos dirbtuvėm. Kurti bendruomenes žmonėms, kurie turi panašių siekių ar iššūkių. Tiesiog mėgautis gyvenimu ir turėti galimybę rinktis veiklas, kurios yra prie širdies tuo metu.

Iš kur semiatės įkvėpimo?

Įkvėpimo semiuosi iš gamtos ir žmonių. Jei jaučiuosi išsekus ar pasimetus, ar ieškau naujos įdėjos/sprendimo situacijai, visad išeinu pasivaikščioti i gamtą, prie jūros ar į mišką. Gamta yra didinga, mane jinai nuramina ir įkvėpia. Daugiausia įkvėpimo gaunu keliaujant. Aš mėgstu keliauti neturistiškai. Mano kelionėse pilna gamtos, kopimo į kalnus, miškų, džiunglių, tuo pačiu daug meno, maisto, kultūros. Aš  tokia nuotykių ieškotoja. Patinka man labai bendrauti su žmonėmis, išgirsti jų istorijas, pajausti jų perspektyvas. Ypač tų žmonių, kurie drįsta mąstyti ir gyventi kitaip.Keliaujant stengiuosi įsilieti į vietinių žmonių gyvenimą, pažinti kaip jie mąsto, ką valgo, kaip leidžia dienas, kaip atsipalaiduoja, kaip kuria, iš kur jie semiasi įkvėpimo. Tai grįžus po kelionių jaučiuos tokia atsigavus, įsikvėpus, praplėtus savo akiratį ir sukūrusi ryšį su žmonėmis kurie tūkstančiai kilometrų nuo manęs, ir ta būsena skatina mane pačią kurti.

Ką patartumėte žmonėms, kurie dvejoja dėl apsisprendimų, gyvenimo kelio pasirinkimų?

Dvejoti yra žmogiška. Patarčiau, klausyti savo širdies ar intuicijos, kad ir  kaip banaliai skambėtų ir nebijoti padaryti sprendimų. Jei po kiek laiko pasirodo, kad tas sprendimas neatvedė ten kur norėjai, turėti drąsos keisti, ir padaryti kitą sprendimą. Kiekvienas sprendimas turi savo pasekmes. Tai būti sąmoningiems ir priimti sprendimą su visais jo pliusais ir minusais. Ir tiesiog drąsiai daryti kitą. Man patinka mąstyti, kad visi gyvenimo sprendimai yra kaip taškeliai padedami su teptuku mūsų gyvenimo paveiksle. Paveiksle reikalingi ir šviesūs ir tamsūs taškeliai,tada jie kartu sukuria nuostabią, unikalią visumą.

Koks geriausias patarimas, kokį esate gavusi? 

Geriausias patarimas ar pasakymas kurį esu gavusi yra, kad gyvenimas yra šventė ir kad viskas yra laikina. Kad ir kas nebūtų ar tai gerai ar tai blogai viskas praeina. Tai kai turiu nuostabias akimirkas, labai vertinu jas, nes žinau kad jos praeis. Tuo pačiu kai labai sunku būna, mano atrama tampa žinojimas, kad ir tai praeis. Ir dar man labai patinka pasakymas iš mano improvizacijos mokytojo, kad klaidos yra dovana.

Kokią Rasą norėtumėte matyti ateityje? Kurlink einate tuo keliu?

Ak koks sudėtingas klausimas. Norėčiau matyti Rasą ateityje tokią, kuri yra laiminga,rami ir autentiška. Turi tikslų ir jų siekia. Mėgaujasi savo veikomis ir  įkvėpia kitus zmones būti autentiškiem. Kad tai pasiekčiau, kuriu save kaip profesonale biznio analitike, projektų ir žmonių vadove, kad galėčiau prisidėti prie kompanijų kūrimo ar vystymo, kuriame yra vertinimas tvarumas, integracija ir įvairovė. Renkuosi pozicijas, hobius, žmones šalia, kurie dera su mano vertybėmis tokiomis kaip atvirumas, tolerancija, smalsumas, autentiškumas, žaismingumas, noras daryti gerą, noras keisti ir keistis. 

Dėkoju už pokalbį.

How would you introduce yourself?

I am a person who likes to improvise in life. I enjoy various activities. I am both a computer engineer and a yoga teacher. I love travelling and getting to know different cultures. I mostly travel alone. I visited 51 countries (not counting the countries where I visited only for a short time or only one city). I lived in Germany, Denmark, China, Australia and was a nomad for two years. Travel inspires me. I always have ideas, whether it's building businesses, going somewhere, or creating authentic experiences for people.

What activities do you do? What was your career path?

I work as a senior consultant, business analyst and project manager in the field of biotechnology and pharmaceuticals. It sounds very complicated, but in reality, it is a lot of PowerPoint, Excel, meetings, interests and people management. I would liken my career path to a walk in the mountains. It is so very diverse: great interest and enthusiasm at the beginning, the desire to run fast, walking through boring monotonous sections, there were easy ascents and reached peaks, there were descents, and challenges, and slips, and chosen paths that did not lead to where we wanted, and confusion and a lot of patient work, there was also success. My education includes a Bachelor's in Electronics and Computer Engineering and a Master's in Biomedical Engineering from the Technical University of Denmark. When I studied, I worked in several companies: in China with product design, in Denmark with biomedicine, laser testing. Then when I moved to Australia I started to develop my business skills more. I built a couple of startups, then worked in the vineyard with product development, sales and marketing. So much accumulated knowledge over several years allowed me to work fully remotely and travel. For a couple of years when I was a nomad, I worked in sales and marketing. Then covid came right before I moved to Canada and I settled down. And that place was Copenhagen. A Danish consulting company found me and offered me a job. I am still working here now and I consult the largest global pharmaceutical companies and innovative biotech companies. During these three years, where I have been working as a consultant, there have been very interesting projects many long working hours and really boring moments, and now that I am a senior consultant, the nature of the work has changed. Now I do more leadership and strategy development, and people management, I contribute to the career and personal development of new consultants.

What is important to you personally and what affects your career? What values would you highlight?

It is important for me to feel change, movement and growth both in my career and in my personal life, even if it is a small movement. I associate change and growth with life. A friend of mine always says that as long as you're moving, you're living (both in the physical and mental worlds). One of the most important values for me is openness: with myself and those around me, curiosity and sincerity, calmness, authenticity and playfulness. Of course, as far as my career is concerned, my position requires me to be tactful and sometimes even political, nevertheless, I always come with an open heart, wanting to understand different people's thinking and their experiences. I always believe in good human nature and will try to do everything from the heart. I want to cooperate and focus on finding a common solution where we all feel like winners.

What paths brought you to Denmark? Where did you live before that?

It seems that all roads in my life lead to Denmark. Although I left Denmark several times, I kept coming back. I came for the first time in 2012. I am an emigrant of love. My partner at the time wanted to move to Denmark and I decided to move together. Upon arrival, I started studying. It was difficult to choose studies because only a few fields of study were taught in English. Before that, I studied biophysics in Lithuania, but biophysics was only in Danish, so I chose to study electronics and computer engineering. Although it was very difficult at the beginning, now I am glad that I studied it. Then in 2014, I went to China where I studied and then worked as an engineer in a Chinese factory. They made car parts and I worked in the design department. This is one of the strangest experiences of my life. Then I thought of moving to another country, but I got a place to study biomedical engineering at the same DTU university in Denmark, so I decided to return to Copenhagen in 2015. After that, I went to Australia for one semester, but I stayed there for two years. Then followed my few years of nomadic travel. And when Covid started in 2020, then a Danish company found me and I moved to Copenhagen, where I have been living for almost three years.

How would you compare your quality of life in Lithuania with life here?

It depends on which perspective you compare, I find it hard to compare. I lived in Lithuania until 2009. Then I went to school and lived with my parents. It was the life of a child and a teenager on the parents' terms. And I lived abroad alone as an adult. It was abroad that I developed, matured and formed as a person. It is really difficult for me to compare because I lived in Lithuania for only half a year during COVID-19. I think that the quality of life in Lithuania and Denmark is similar. In Denmark, we have more holidays and shorter working days, which means a lot of time for hobbies. In Lithuania, living is cheaper and there are many interesting social initiatives. I feel like a foreigner in both countries, because in Denmark I am a person from Lithuania, and in Lithuania, I am a person who lived a large part of my life abroad. Every time I visit Lithuania, I see how the quality of life in Lithuania is improving, there are more opportunities, and at the same time, I feel that the difference between the rich and the poor is increasing. Denmark is a socialist country, everyone lives very similarly.

What do you miss about being abroad?

I miss family, relatives and the Lithuanian language the most. I miss the four seasons, cheeses and Lithuanian traditions and holidays, when we all celebrate the same holiday together.

How did the attitude towards Lithuania and Lithuanians change after you started living abroad?

In general, my attitude towards Lithuania and Lithuanians is only getting better, but I don't know if it's because I live abroad, or because I'm getting older and appreciate my roots more, where I come from - probably a combination. Living in different countries, I started to see the differences between Lithuanian culture and Lithuanian and different foreign cultures. I have encountered very different attitudes towards Lithuanians. For example, in Denmark Lithuanians are often mentioned as thieves or as very hardworking, and in Australia as very talented, exotic people. In China, people did not know Lithuanians very well, but everyone knew Sabonis and basketball. After spending more than thirteen years abroad, I began to appreciate more our unique and ancient language, our centuries-old traditions. In my opinion, Lithuanians are talented, intelligent, hardworking and very hospitable. Friendly and communal. I am proud to be Lithuanian and even though it takes time to explain what Lithuania is to a person from a small village on an island in the Pacific Ocean, I still explain and show it on the map.

Tell us more about your personal activities related to creativity.

I think that life itself is a creation, every day is our creation. I am a yoga and meditation teacher, so I create my own meditations, combinations of yoga poses, workshops and retreats. My work is quite logical, but it also contains creativity when it is necessary to come up with solutions for non-standard situations.

What are your dreams that keep you moving forward?

I have one dream/vision and mostly goals. I set goals and achieve them. Sometimes it takes several years to reach them, sometimes several months. I believe I am so close to my dream. Examples of my goals to achieve would be: becoming a yoga and meditation teacher, mastering the art of winemaking, mastering the art of emotional health, being a great business analyst and manager, creating a profession that is not tied to country or location, etc. And my dream is simple: to live near the sea, in nature, where I could pick fresh fruit in the morning. To be surrounded by loved ones and nature. I really want to have a versatile week. I am a person who is interested in many activities. It would be wonderful to be able to work as a business analyst for a couple of days, help build startups for another couple of days, and then have a day for yoga, meditation, and emotional health workshops. Create communities for people who share similar aspirations or challenges. Just enjoying life and being able to choose activities that are close to your heart at the time.

Where do you get your inspiration from?

I get inspiration from nature and people. If I feel exhausted or lost, or I'm looking for a new idea/solution to a situation, I always go for a walk in nature, by the sea or in the forest. Nature is magnificent, it calms and inspires me. I get the most inspiration from traveling. I like to travel non-touristically. My travels are full of nature, mountain climbing, forests, jungles, and at the same time a lot of art, food, and culture. I'm such an adventurer. I really like to communicate with people, hear their stories, feel their perspectives. Especially those people who dare to think and live differently. When I travel, I try to get into the lives of local people, get to know how they think, what they eat, how they spend their days, how they relax, how they create, where they get inspiration from. When I come back after travelling, I feel so refreshed and inspired, broadened my horizons and created a connection with people who are thousands of kilometres away from me, and that state encourages me to create myself.

What would you advise people who are hesitating about decisions, life path choices?

To hesitate is human. I would advise you to listen to your heart or intuition, no matter how banal it sounds, and not be afraid to make decisions. If after some time it turns out that that decision did not lead to where you wanted, have the courage to change and make another decision. Every decision has its consequences. It's about being conscious and making a decision with all its pros and cons. And just boldly do another. I like to think that all of life's decisions are like dots placed with a brush on the painting of our life. The picture needs both light and dark dots, then together they create a wonderful, unique whole.

What's the best advice you've ever received?

The best advice or saying I have ever received is that life is a celebration and that everything is temporary. Whatever happens, whether it's good or bad, everything passes. So when I have wonderful moments, I appreciate them because I know they will pass. At the same time, when it is very difficult, my support becomes the knowledge that this too will pass. And I really like the saying from my improv teacher that mistakes are gifts.

What Rasa would you like to see in the future? Where are you going that way?

Ah, what a challenging question. I would like to see Rasa in the future who is happy, calm and authentic. Has goals and pursues them. Enjoys what he does and inspires other people to be authentic. To achieve this, I am developing myself as a professional business analyst, and project and people manager, so that I can contribute to the creation or development of companies that value sustainability, integration and diversity. I choose positions, hobbies, and people around me that match my values such as openness, tolerance, curiosity, authenticity, playfulness, desire to do good, and desire to change and change.

Thank you for the conversation.

Jei jūs žinote moterį, kurios istorija būtų idomi, arba norėtumėte papasakoti savo istoriją, būtinai susisiekite su manimi.      

 If you know someone whose story would be interesting to share in this space or you want to share your own story, do reach out.

Previous
Previous

celebrate moments, words and connections

Next
Next

When there was no Christmas