Julija Jegorova: disciplina nuves tave ten, kur tik motyvacija negali (discipline will take you where motivation cannot)

Photography by Evelina Kvartunaite

Kaip pristatytumėte save?

Esu tarptautinės viešųjų ryšių agentūros “Black Unicorn PR” įkūrėja


Kokia veikla užsiimate? 

Esu įkūrusi tarptautinę viešųjų ryšių agentūrą, kuria kartu su komanda padedame technologijų startuoliams Europoje (ir ne tik) tinkamai pristatyti savo produktus, kuriame komunikacijos, nuomonės lyderystės strategijas, bendraujame su užsienio žurnalistais. Be to, vedu workshop’us bei skaitau pranešimus įvairiose Europinėse konferencijose apie viešųjų ryšių ir komunikacijos vaidmenį bei svarbą. 


Koks buvo jūsų karjeros kelias? Kokie keliai jus atvedė į JK? Kur gyvenate ir galbūt gyvenote prieš tai? 

Aš visada norėjau būti keliaujančia žurnaliste. Turėjau labai didelių karjeros ambicijų ir išvažiavau į Bristolį studijuoti žurnalistikos ir tarptautinių santykių. Norėjau dirbti BBC, tai buvo mano didžiausia svajonė, bet viskas gan greitai pasikeitė. 

2010 m. vienas iš didžiausių JK transliuotojų man pasiūlė važiuoti į tuometinį karo tašką. Nenuvažiavau. Man buvo 19 metų, ir kokios buvo mano ambicijos, toks buvo ir mano naivumas, tad mūsų šeimos taryboje buvo nuspręsta, kad man reikia atsisakyti šio pasiūlymo – tokia mano avantiūra mamai pasirodė pavojinga. Tad teko ieškoti kito kelio. 

Po kelių mėnesių vienoje konferencijoje susipažinau su vienu žinomiausių Didžiosios Britanijos žurnalistų Nicku Daviesu. Aš jam papasakojau savo istoriją ir jis man pasiūlė pasidomėti viešųjų ryšių specialisto profesija, nes, anot jo, tai kažkiek artima žurnalistikai (netiesioginis darbas su žiniasklaida). Kaip tik tą renginį, kuriame mes dalyvavome, organizavo viena viešųjų ryšių agentūra. Nieko nelaukusi priėjau prie organizatorių ir pasakiau, kad norėčiau pas juos atlikti praktiką. Jie mane priėmė, ten dirbau su tokiais dideliais vardais kaip „Asus“ ir „Sainsburys“, o po kurio laiko mane išsiuntė į Londoną kelioms savaitėms dirbti Parlamente. Po darbo Parlamente trumpam grįžau į Lietuvą, kur dirbau Užsienio reikalų ministerijoje; tuomet išvažiavau studijuoti politinės komunikacijos magistrantūros į Nyderlandus, kur pradėjau dirbti „TomTom“ organizacijoje. Būtent čia gimė mano meilė technologijoms, tačiau neįsižiebė meilė Nyderlandams, tad nusprendžiau grįžti į Londoną. Tada ir prasidėjo mano didžiausias karjeros pakilimas: pradėjau dirbti viename sėkmingiausių Londono technologijų startuolių, kuriame buvau viešųjų ryšių direktorė, po to pradėjau dirbti su skirtingomis viešųjų ryšių agentūromis. 

Visgi su tradicinėmis PR agentūromis nesutapo mūsų požiūriai į darbą, nes pradirbusi „in-house“ dešimtmetį žinojau, kad viešieji ryšiai nėra tik bendravimas su žurnalistais. Taigi nusprendžiau kurti savo verslą. Tai buvo prieš penkis metus. Dabar turiu savo viešųjų ryšių agentūrą, kur dirba 14 profesionalų iš viso pasaulio. Dirbame su Europos technologijos startuoliais ir padedame jiems su reputacijos viešojoje erdvėje kūrimu  ir naujienų viešinimu/platinimu. Beprotiškai myliu savo darbą ir kaip ‘darbo’ jo nematau: tai - gyvenimo stilius.


Kas jums svarbu asmeniniame gyvenime bei kas liečia karjerą? Kokias vertybes išskirtumėte?

Svarbiausia kurti ir gyventi SAVO gyvenimą, nepriklausomai nuo kitų nuomonių bei spaudimo. Aš negyvenu taip, kad pateisinčiau kitų lūkesčius. Mes visi esame skirtingi, nėra vienos ‘formos’, į kurią mes visi galėtume tilpti ir kiekvienas turi savo iššūkių.

Asmeniniame gyvenime man labai svarbus privatumas. 

Karjeroje, susijusioje su viešaisiais ryšiais - gebėjimas greitai reaguoti ir prisitaikyti prie kintančių aplinkybių, būtina stora oda, atsparumas, kūrybiškumas ir atvirumas. Tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime labai svarbu pripažinti savo klaidas ir prisiimti atsakomybę už savo sprendimus.


Kaip palygintumėte savo gyvenimo kokybę Lietuvoje su gyvenimu užsienyje?

Aš manau, kad gyvenimo kokybė nepriklauso nuo šalies, kurioje gyveni. Galbūt anksčiau karjeros galimybės atrodė didesnės užsienyje, tačiau šiais laikais daugelis dalykų vyksta virtualioje erdvėje, taip pat Lietuvos startuoliai parodo, kad galime būti globalūs ir daryti įtaką pasaulinėse rinkose iš savo gimtųjų namų. Vis tik manau, kad tai, jog savo karjerą pradėjau ne Lietuvoje, ne ten, kur daugiau pažįstamų, o ten, kur viskas svetima - mane užaugino ir padėjo sutvirtėti, kas, žinoma, pravertė kuriant savo verslą. 

Ko pasiilgstate būdama užsienyje?

Iš tiesų nejaučiu stipraus namų ilgesio dėl kelių priežasčių. Visų pirma, esu įpratusi gyventi “ant lagaminų”, tad pastaruosius keturiolika metų gyvenu Londonas - Vilnius režimu. Kovido metu daug laiko praleidau Vilniuje su šeima. Be to JK, ypatingai Londonas, kuriame praleidau daugiausia laiko man taip pat jau yra namai. Manau dėl to, kad turiu galimybę, kada panorėjusi grįžti namo (į gimtinę - Vilnių ar naujuosius savo namus - Londoną) nesukelia diskomforto ar ilgesio jausmo. 

Kaip pasikeitė požiūris į Lietuvą bei lietuvius, pradėjus gyventi užsienyje?

Geras klausimas! Nemanau, kad mano požiūris ar jausmai Lietuvai nepasikeitė. Tik galbūt būnant svetur geriau įvertinti ir matai, kaip sparičia Lietuva vystosi, ypatingai technologijų sektorius, startuolių ekosistema. 


Kaip viskas atrodė grįžus į Lietuvą?

Nemanau, kad galiu į tai atsakyti, kadangi aš niekad nebuvau nutolusi nuo Lietuvos tiek, kad galėčiau į ją pasižiūrėti “iš naujo”. Kaip minėjau dažnai čia grįžtu, taip pat palaikau ryšį su čia su komunikacijos specialistais, taip pat mano agentūros klientų tarpe taip pat yra startuolių iš Lietuvos. 

Kokios jūsų svajonės verčia jus judėti į priekį?

Mano tikslas nuolat tobulėti, kaip vadovei ir tarptautinės komunikacijos specialistei. 


Iš kur semiatės įkvėpimo?

Mane įkvepia savo srities (žiniasklaidos) specialistai, tokie kaip Emily Maitlis, Roula Khalaf, Louis Theroux. 

Manau, kad iš tiesų mano didžiausia įkvėpėja yra mano mama, ji nuolat mane skatina judėti į priekį ir nebijoti iššūkių. 


Kokia veikla jus domina be darbų, gal turite kokių nors hobių, laisvalaikio užsiėmimų?

Labai mėgstu keliauti ir mėgautis įvairiausių virtuvių skoniais. O kiti hobiai: knygų skaitymas, video žaidimai ir esu didžiulė lego entuziastė. 


Ką patartumėte žmonėms, kurie dvejoja dėl apsisprendimų, gyvenimo kelio pasirinkimų?

Stoti į akistatą su savo dvejonėmis ir baimėmis, nes jos neveda į priekį. Galima tiesiog viską užsirašyti ant lapo ir pažiūrėti ar iššūkiai, kurie atrodo, kad neveda į priekį tikrai yra neįveikiami ar net tikrai labai rimti. Matant viską prieš akis, verinant ir nemeluojant sau - galima atrasti įvairių sprendimų būdų, bei suprasti, ko iš tiesų nori. Jei kažko labai bijai ir nerandi jėgų tų baimių įveikti, galbūt tas kelias nėra tau. Kelių yra daug ir jie nebūtinai tiesūs ir visada itin aiškūs. Galima pradėti nuo mažų, tačiau tvirtų ir užtikrintų žingsnių. 


Koks geriausias patarimas, kokį esate gavusi?

Disciplina nuves tave ten, kur tik motyvacija negali. 

Kokią Juliją norėtumėte matyti ateityje? Kaip dėliojasi jūsų kelionė?

Norėčiau matyti sveiką ir laimingą Juliją, kuri nesigaili dėl savo sprendimų ir pasirinkimų. 

Ačiū už pokalbį.

How would you introduce yourself? 

I am the founder of the international PR agency "Black Unicorn PR".

What do you do? 

I’m the founder of an international PR agency that specialises in helping tech startups in Europe and beyond to effectively present their products, develop communication and opinion leadership strategies, and engage with journalists from international media. I also lead workshops and give talks at various European conferences on the role and importance of public relations and communication.

What was your career path? // What paths led you to the UK? Where do you live and may have lived before?

I always had a passion for becoming a travelling journalist. With high career ambitions in mind, I studied journalism and international relations in Bristol, hoping to work for the BBC. However, everything changed quickly when in 2010, I was offered an opportunity by one of the UK's biggest broadcasters to go to a war zone. Despite my eagerness (being a rather ambitious but naive 19 year old!), my family advised me against it, given the risks involved. 

A few months later, I met renowned journalist Nick Davies at a conference and shared my story with him. He suggested I explore the PR industry as it shares some commonalities with journalism in terms of media interaction. Inspired by his advice, I secured an internship with a PR agency organising the same event, where I worked with big names like AASUS and Sainsbury’s, and after a while they sent me to London to work in Parliament for a few weeks. Later, I worked briefly with the Ministry of Foreign Affairs in Lithuania, and then pursued a master's degree in political communication in the Netherlands, where I began working with TomTom.

It was here that my love for technology was born, but my love for the Netherlands did not ignite, so I decided to return to London. That's when my biggest career move began: I started working at one of London's most successful tech startups, where I was the Head of PR and after I left II started working with different PR agencies. However, I found that my approaches did not align with those of the agencies I was working in.

Drawing on my in-house experience, I knew that PR is more than just communicating with the media. So, I decided to start my own business, which has now grown into an agency of 14 professionals from across the globe. We specialise in working with European technology startups, helping them build their reputation and share the news far and wide. I am wildly passionate about my work and see it more as a lifestyle than a job.

What is important to you in your personal life and what affects your career? What values would you highlight? 

Creating and living YOUR OWN life is the most important thing, regardless of the opinions and pressures of others. I don't strive to meet other people's expectations, as we are all different and face our unique challenges.

In my personal life, privacy is paramount.

In a career related to PR, one needs to be quick to react and adapt to changing circumstances, which requires a thick skin, resilience, creativity, and openness.

Taking responsibility for your decisions and admitting your mistakes is equally crucial, both at work and in your personal life.

How would you compare your quality of life in Lithuania with life abroad? 

I believe that the quality of life is not determined by the country you live in.

While career opportunities may have seemed better abroad in the past, the rise of virtual spaces has made it possible for Lithuanian startups to make a global impact from their native country. 

That being said, starting my career in a foreign land, away from familiar faces, made me stronger and helped me develop the resilience necessary to succeed in creating my own business

What do you miss about being abroad? 

I don't really experience much homesickness for several reasons. 

First and foremost, I have grown accustomed to living in a 'suitcase' mode, switching between London and Vilnius for the last fourteen years. During the Covid pandemic, I spent a lot of time in Vilnius with my family, which further eased any homesickness. 

Additionally, the UK, particularly London, where I have lived for most of my ‘adult’ life, now feels like home to me. The fact that I can return to either my hometown of Vilnius or my adopted home London at any time without feeling discomfort or longing is also a contributing factor.

How did the attitude towards Lithuania and Lithuanians change after you started living abroad?

That's a good question! I don't believe that my attitude or feelings towards Lithuania have changed. However, being abroad has allowed me to better appreciate the rapid development of Lithuania, particularly in the technology sector and the startup ecosystem.

How did everything look when you returned to Lithuania? 

I don't think I can answer that question because I have never been far enough from Lithuania to see it from a completely new perspective. As I mentioned earlier, I often return to Lithuania, stay in touch with communication specialists here, and even work with startups from the country as clients

What are your dreams that keep you moving forward?

I strive to enhance my skills and knowledge as a manager and international communication specialist

Where do you get your inspiration from? 

I draw inspiration from several professionals in my field of media, including Emily Maitlis, Roula Khalaf, and Louis Theroux. 

However, my biggest source of inspiration is actually my mother, who constantly encourages me to push forward and embrace challenges.

What activities are you interested in besides work, do you have any hobbies or leisure activities? 

I have a passion for travelling and exploring different cuisines. In my free time, I enjoy reading books, playing video games, and I am also a huge Lego enthusiast.

What would you advise people who are hesitating about decisions, life path choices? 

It is important to confront your doubts and fears as they can hold you back. 

One way to approach this is to write down your thoughts on paper and objectively evaluate the challenges that seem insurmountable. By confronting the issues and being honest with yourself, you can discover different solutions and gain clarity on what you truly want. 

If you find yourself too afraid to face a challenge, it may be a sign that this particular path isn't right for you. Keep in mind that there are many paths in life, and they aren't always straight or clear. You can start by taking small but decisive steps forward

What's the best advice you've ever received?

 Discipline will take you where motivation cannot.

What Julia would you like to see in the future? How is your trip going? 

I would like to see a healthy and happy Julia who does not regret her decisions and choices.

Thank you for the conversation.

Previous
Previous

planting flowers

Next
Next

(almost) touching the sky